dissabte, 17 de novembre del 2012

Vull perdre


Des de la meseta parlen. De vegades parlen massa, i de vegades parlen per fer parlar. Només en Rajoy, de tant en tant, calla, surt del panorama polític durant un període indeterminat de temps. No fan més que dir barbaritats, com el nen malcriat a qui li han destrossat els arguments i es dedica a dir el primer que li passa pel cap.

Ara, amb això de la independència, com que veuen que comença a prendre forma, s'aferren a tot el que poden. El nen que he dit abans, quan es queda sense arguments recorre a l'insult fàcil, gratuït. Es pensa que perquè té tota l'atenció centrada en ell, perquè és el que crida més, té més raó. Una de les coses que fan des de la meseta i la delegació de la meseta a Catalunya és desqualificar el senyor Mas, titllant-lo de fals Messies, de mentider, d'home de poca paraula... la llista seria interminable, i en el millor dels casos, fals Messies seria el més suau que surt de la seva boca (el Polònia, com sempre, brillant en aquest aspecte).

Diuen que la independència ens durà cap a la incertesa, però realment, tot futur és incert. Fins i tot si ens quedéssim units a Espanya ningú ens garantiria un futur millor, i aquí venen els polítics, ministres, de la meseta i diuen que comencen a veure brots verds, doncs senyors, gairebé que es comencin a treure el verdet dels ulls perquè de moment, com diu el de l'APM?, tot va malament, i això que estem units.

Diuen que Europa farà fora si Catalunya s'independitza d'Espanya. Aquí és on els atacs de riure poden ser brutals. Primer de tot, tal i com van dir el senyor Junqueras i el senyor Sala-i-Martín, si Catalunya quedés fora de la Unió Europea, el transport de mercaderies espanyol cap a Europa se'n veuria plenament afectat. Ho explicava el senyor Sala-i-Martín l'altre dia a la tertúlia d'"El Món a RAC1", i aquí en faré cinc cèntims.

El transport de mercaderies es fa majoritàriament per carretera, i si mirem el genial mapa de carreteres de l'estat espanyol es veu que les dues úniques carreteres que comuniquen amb Europa passen per 1.- País Basc i 2.- Catalunya. Si Catalunya no pertanyés a la UE, per tal de no passar duanes, només quedaria la via del País Basc, i no crec que a la meseta els hi faci gaire gràcia. La segona "via" per exportar mercaderies, ho heu encertat, es fa per ferrocarril, i de nou, només hi ha dues vies que comuniquen amb l'exterior, i són les mateixes que abans. Altres mitjans per a l'exportació són el marítim, pel mar de Madrid, i en menor mesura l'aeri.

Diuen que deixarem l'euro, si Catalunya assoleix la independència, però de nou, el senyor Sala-i-Martín va deixar clar el contrari. Per exemple, a Andorra crec que encara fan servir francs i pessetes, perquè no formen part de la Unió Europea. I de tota manera, em sembla que a Suïssa funcionen amb francs suïssos i no sembla que els vagi malament.

Diuen que amb la independència Espanya es trencarà. Però el que no saben és que excepte per a un senyor baixet amb bigoti, que ho va deixar tot atado, y bien atado, Espanya mai ha estat una, sempre hi ha hagut moltes cultures i maneres de viure dins d'Espanya, si realment fos una, no hi hauria pulpo a feira, ni sidra asturiana, ni paella valenciana, ni marmitako, ni callos a la madrileña, ni gazpacho extremeny o andalús, per posar-ne diversos exemples. I a més, qui diu res de trencar? Oi que quan t'independitzes dels pares no és perquè et portes a matar amb ells? Tots els divorcis porten implícit una ordre d'allunyament?

Diuen que Europa no ens deixarà exportar-hi. Però en canvi, Catalunya ha vist força incrementat el seu número d'exportacions arreu del món. Suposo que els Estats Units, la Xina o Japó no són tan mals clients al cap i a la fi.

Diuen que serem un pàries, però ni tans sols els ugandesos volen ser com Espanya.

En definitiva, si continuar com fins ara és guanyar, i ser independent és perdre, senyors i senyores, jo vull perdre.

1 comentari:

  1. A Andorra fan anar l'Euro, com Mònaco.
    Suïssa és un cas totalment especial en tots el sentits.

    Per la resta res a discutir.

    ResponElimina