dilluns, 8 d’abril del 2013

Retallades il·(luses)

Els nostres companys ibèrics de Portugal també estan de retallades. Es veu que les tovalloles no venen prou. Però a diferència del Tribunal Constitucional d'aquí, el d'allà sembla estar més pel poble, i no ha permès la retallada de la paga de Nadal als funcionaris. El Govern lusità està meditant fórmules per contenir el dèficit.

Una d'aquestes fórmules que sembla estar prenent més força és la de donar la paga en forma de bons de l'Estat, que mentre no faci fallida i catacrac és una manera tan bona com qualsevol altra. Avui comentaven, crec que a cal Basté, que és "curiós", que un membre de ple dret de la Unió Europea com és Portugal tingui un dèficit inferior que una regió d'Espanya, com pot ser Catalunya, que ni tan sols té ple dret en el seu país.

Què fàcil pot ser fer alguns retalls en defensa en comptes de tocar la sanitat o l'educació!

Aquí, en canvi, hi ha uns pressupostos que encara estan per aprovar, i el que diu el soci/oposició/no-se-sap-ben-bé-què és que es pot anar prorrogant amb l'objectiu d'aconseguir un sostre de dèficit més favorable. I que hi ha hagut casos en què s'han trigat fins a deu anys en aprovar-los. No entro en valoracions bones o dolentes.

Els sociates es fan pregar, suposo que esperant el moment de menys valoració del President Mas, a l'espera de fer les primàries del seu partit. I els populars insisteixen en què els socialistes pactin amb CiU, suposo que per dues raons que són, u, desgast un cop aprovin els pressupostos més nefasts, i dos, treure'ls-hi del cap l'afany de la consulta, d'altra banda democràtica.

I després estan la resta de partits, una mica com voltors tantejant el terreny en busca de víctimes d'on arrancar-hi vots.

En David Cameron s'ha animat a fer una visita al seu homòleg Rajoy, i sembla que tenen punts en comú, que són uns pressupostos horrorosos que els resten suport i una part que se'ls vol independitzar. "Catalunya no és Escòcia," diuen, sense deixar de banda que els espanyols tenen de dandi anglès el que el suïssos d'impuntuals. Si en Rajoy segueix amb les males companyies, encara li donarà per apujar les taxes universitàries, o apujar aquells impostos que va dir que no pujaria.

La resta, doncs morts, morts i més morts. Ens deixen Margaret Thatcher, Sara Montiel i Bigas Luna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada