diumenge, 10 de març del 2013

El dia del Senyor, un senyor dia


Els consumidors catalans estem o dividits o amb sentiments contraposats. Alguns estem disposats a acceptar de bona gana que ens imposin la Llei de Liberització d'Horaris Comercials: el diumenge ha estat imposat com quelcom religiós. "El dia del Senyor", deien. Però en ple S. XXI, amb un sector serveis hiperactiu i amb un atur creixent, no crec que fos pas dolent per a la nostra economia que un cert nombre de comerços obrís el diumenge. És clar que alhesores el peix es mossegaria la cua: la majoria de comerciants de proximitat es trobaria amb que no es podrien permetre obrir el diumenge, mentre les grans superfícies, amb uns canvis en la política de conrtractació, podrien incorporar personal eventual, i si bé això reduïria l'atur, es produiria un cas clar de competència deslleial. I si fos només això... Hi ha un autèntic cisma entre els mateixos establiments de proximitat: si estan en zones turístiques, obrir el diumenge, amb fotimers de guiris disposats a deixar-se les peles, pot ser una taula de salvació, però, de nou, i els comerços dels altres barris?

Ho veieu? Sóc partidari de la liberalització (odio els diumenges: són avorrits. La liberalització seria una oportunitat molt bona per a que els anti-diumengers ens convertim en drugstore cowboys) però al mateix temps penso que la Generalitat ha de fer valdre els interessos del petit comerciant. Per al consumidor i per a l'aturat seria com escollir entre una ful·lana i una meuca.

Per altra banda, voldria recordar al senyor Mascarell i a Alicia en el país de las yogurteras que els partits que representen (bé, Mascarell és indie, més aviat proper al sector catalanista del PSC, però està en un govern de CiU) van arribar fa temps a un acord per a que les biblioteques obríssin el diumenge, cosa que podria ajudar als que hem estudiat la carrera de Biblioteconomia a trobar feina i a augmentar el nombre d'usuaris, ja que en un dia lliure, la gent tendirà a anar a la biblioteca cercant oci gratuït. Ja hi ha dues o tres biblioteques barcelonines que obren diumenge al matí, però sóc partidari de desplaçar el dia de festa de les biblioteques al dilluns, com quasi tot equipament cultural, i fer del diumenge el dia estratègicament clau de la setmana (ideal per als clubs de lectura, sortides culturals, visites guiades...), almenys en les biblioteques centrals o de districte. Perquè, a qui li ve de gust anar a la biblio el dilluns, eh?

1 comentari:

  1. Sí, això de la liberalització d'horaris és una arma de doble fulla.

    ResponElimina