dijous, 28 de març del 2013

D'amagatotis

S'ho tenien ben amagat.

Ningú hagués sospitat que el president del Gobierno i el president de la Generalitat es van trobar en secret, un dia determinat de Març. Però ho van fer. Va ser una visita llampec, d'un sol dia, i amb cotxe, per aixecar menys polseguera. Es diu que van parlar principalment de dos temes, de ben segur coneguts per hom, economia i política. Per ser més concrets, en l'aspecte econòmic van tractar la flexibilització del dèficit, mentre que en l'aspecte polític van tractar la consulta.

Primer de tot comentaré el tema més curt. La consulta, pel cul i sense vaselina. No sé quina dèria tenen els governs espanyols per negar una cosa tan elemental i democràtica com que el poble sigui consultat. És a dir, molt bé que la "festa de la democràcia" (un altre dia tractaré aquesta nomenclatura) sigui cada quatre anys, però entre un examen final i un altre és normal que hi hagi exàmens parcials, i el fet que no n'hi hagi no vol dir els coneixements s'adquireixin adequadament, no necessàriament, com a mínim.

Dit això, hi ha veus que diuen que es va pactar una flexibilització de fins a l'1.5% del dèficit, en comptes del dramàtic i inassolible 0.7%. Això se simbolitza amb menys retallades de les inicialment planejades, però un any dur malgrat tot. Un tertulià de cal Basté, crec que va ser en Francesc-Marc Álvaro, va dir que fonts fiables seves li havien comentat que la flexibilització estava més a prop de l'1.8% que de l'1.5%. Això està per veure.

També es parla, i força, de la contrapartida que el president Mas hauria ofert a canvi del benefici econòmic. Encara no se sap ben bé gaire cosa, però pren força l'opció de que no hi va haver can tipus de contraprestació. Només faltaria... Tant com vénen aquí com sangoneres i a sobre hem d'anar a demanar-los caritat. El món al revés.

M'agradaria saber, en aquest cas, què hauria portat a Mariano Rajoy i la seva tropa a flexibilitzar asimètricament el dèficit. Estarem en una etapa de declivi del "café para todos"? Veuen que si l'atur no para de créixer i les empreses de tancar en una de les comunitats autònomes motor el país s'enfonsa? Hi ha interessos ocults, tant ocults que ni ells mateixos saben que els tenen? Ah, quin misteri.

Ho descobrirem (gairebé) tot en capítols posteriors.

1 comentari: