divendres, 25 de gener del 2013

Sortir d'Europa

Des de fa uns dies, al Regne Unit hi ha un debat al que no se li ha donat gaire volada. Suposo que deuen ser ordres dels de dalt, als que no interessa que se sàpiga que al Regne Unit s'està debatent sobre un possible referèndum en què el poble ha d'escollir si vol seguir a Europa o sortir-ne.

Com deveu saber, el Regne Unit té certs pactes econòmics i diplomàtics amb la Comunitat Europea, cosa que fa que en els aeroports no s'hagi de passar per les duanes si es ve de qualsevol altre país de la Unió Europea (lliure tràfic de persones), per exemple, malgrat ells hagin optat per mantenir la seva moneda, la lliura esterlina (pound). Però la gent comença a estar farta de tanta austeritat, i s'ha pronunciat, i els governants han escoltat.

Justament com passa a Espanya. Hi ha dues parts del primer paràgraf que em tenen intrigat, és a dir que en Cameron (el de Titanic no, el polític), no només ofereix la possibilitat de fer un "REFERÈNDUM" sinó que a més es per veure si els seus ciutadans volen "SORTIR de la UE". Aquí, en canvi, no deixen fer ni un trist referèndum, i a sobre amenacen amb la sortida de la Unió Europea.

Sortir d'Europa... és bo o és dolent? No ho sé, no en sóc pas, d'economista, per poder valorar-ne els efecte. Per una part em sembla bé sortir d'Europa per tal de poder seguir polítiques econòmiques fora de l'abast de la Merkel i la seva malentesa austeritat, com a mínim fins recuperar-se, i després tornar-hi a ingressar quan les coses es calmin (no deixa de ser un mer tràmit burocràtic i administratiu... paperassa). D'altra banda, que un país sortís de la Unió Europea crec que causaria un daltabaix mai vist, ja que ningú mai n'ha sortit, crec recordar.

En fi... bo o dolent, com a mínim ho haurà escollit el poble.

3 comentaris:

  1. Diuem que no, però sortir d'Europa crec que serà un gran èxit pel Regne Unit. Ells mengen a part, i cal fer-se a la idea.
    Diu la llegenda que un home del temps d'una cadena anglesa va anunciar que un banc de boira havia aïllat el Continent europeu de les Illes Britàniques. Però al revés? MAI!

    ResponElimina
  2. Jo tinc entès que durant la II Guerra Mundial, quan els nazis van fer un blocatge marítim entre Europa i les illes britàniques, un titular de diari anglès va ser:"Europa aïllada".

    ResponElimina
  3. Crec que s'explica aquesta història en un munt de circumstàncies. Llegenda urbana o realitat?

    ResponElimina