divendres, 4 de gener del 2013

¿Per què el referèndum només afecta Catalunya?

S'han dit moltes coses sobre el referèndum sobre l'autodeterminació que planteja fer el Govern de Catalunya durant aquesta legislatura. I cada dia se'n diuen més, però és inevitable.

D'una banda estan els unionistes (una d'aquelles paraules que es posen de moda durant una temporada) que s'aferren com poden a tots els mitjans possibles, amenaçant al personal com si fossin uns mafiosos. Aquests diuen de tot, però últimament s'han aficionat a la lectura d'un llibre al que no havien fet ni cas, i que es diu Constitució. No paren de citar articles que impedeixen a Catalunya fer un referèndum, enviar-hi els tancs, tancar el president de la Generalitat a la presó, o invalidar els resultats.

D'altra banda, de tant en tant apareixen declaracions que diuen que un poble ha de poder escollir el seu futur, que la Constitució sí que permetria a Catalunya fer un referèndum, i demés.

I finalment estan els del Govern que diuen que el referèndum es fa aquesta legislatura sí o sí.

Una de les excuses que està de moda és que no es pot fer un referèndum a Catalunya perquè és un tema que no només afecta a tots els catalans, sinó que afecta a tots els espanyols. Però això és fàcilment rebatible i us ho demostraré.

Si Catalunya fa un referèndum i surt que "no vol ser independent", només afectaria als catalans, que només hauríem d'aguantar ser la riota de gairebé tot espanyol, i fins i tot dels catalans que no volien ser independents. Però...

I si sortís que "sí vol ser independent"?

Si Catalunya fa un referèndum i surt el "sí" majoritàriament, els catalans serien catalans i els espanyols seguirien sent espanyols, i per tant el resultat del referèndum no afectaria als espanyols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada