dilluns, 15 de setembre del 2014

Història i llegenda

Quan anava a la Facultat em van dir que si volíem les millors col·leccions d'obres en llengua catalana, acudíssim als EUA, encara que semblés mentida.

Quina gran veritat!

El 1956, l'editorial Hispano Americana publicava el primer còmic en català després de la Guerra Civil: "Història i llegenda", publicat gràcies a l'amistat que unia l'editor, Jorge Parendi, amb el Ministre Arias Salgado. Es feu a partir de textos del gran historiador i folklorista Joan Amades.

Tanmateix, el temut Governador Civil de Catalunya, Felipe Acedo Colunga, va voler prohibir la publicació d'aquest còmic "que atentaba contra la Unidad de la Patria" i va portar el cas a les Corts (tot i que els textos eren políticament innocus, essent una simple reconstrucció de fets i llegendes catalanes). Al final, la situació es va arreglar quan Hispano Americana encarregà a una editorial andorrana que se'n fes càrrec.






Els artistes que s'encarregaren de les historietes foren Ripoll G. (Miquel Ripoll), veterà del còmic d'aventures de l'editorial Bruguera, i Toni Batllori Jofré, pare del ninotaire de La Vanguardia i El Jueves Toni Batllori, que realitzà el número tres.
 

http://comicbookplus.com/?cid=2358

 

Aquí hi podeu llegir la col·lecció completa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada